Pleinlaan 2, 1050 Elsene (Building B)
02/629.11.87

Eerste workshop met OSD

Op de VUB gebeurt het jaarlijks: nieuwe teams van vrijwilligers vormen zich om samen te streven naar een succesvol jaar. Ook voor OSD is dit niet anders. Op 1 november nam het bestuur deel aan een workshop “Waarderend Onderzoek” waarin we op zoek gingen naar nieuwe opportuniteiten en kansen voor de OSD.

OSD organiseert doorheen het jaar verschillende workshops voor haar leden. Op deze manier hopen we onze vrijwilligers vooral te ondersteunen in het draaiende houden van de OSD en de verschillende diensten. Maar de workshops dragen ook bij tot de voorbereiding op een latere carrière.

” Een heel leuke, gezellige namiddag!! Wij zijn allemaal echt verschillende karakters maar passen toch op de één of andere manier goed samen. Nu kunnen we echt aan de slag gaan” – Juna, Financiën

In deze eerste workshop lag de focus vooral op het creëren van een team en een positieve werksfeer.

Waarom “waarderend onderzoek?”

Waarderend onderzoek (AI) is een uitgeteste methode om veranderingen in organisaties te brengen. Ze is gebaseerd op positieve psychologie en bevat 2 elementen:

  1. Waarderen: we werken met positieve indrukken, succesfactoren, troeven
  2. Onderzoeken: we gaan samen op zoektocht en stellen positieve vragen

In elke organisatie zijn er zaken die nu al goed op punt staan en werken. In deze Workshop worden deze elementen onderzocht, versterkt en er wordt er verder op gebouwd. Focussen op de positieve zaken kost minder energie en zijn aangenamer dan tekorten weg te werken. Negatieve elementen worden niet weggewuifd, maar aangezien men niet alles kan aanpakken, kiest men in deze methode enkel voor de positieve elementen. OSD denkt liever in termen van kansen en mogelijkheden, niet in termen van beperkingen.

” Het was tof, maar dan ook echt echt tof!” – Esther, Cursusdienst

Hoe werkt het precies?

Nadat we elkaar wat beter hadden leren kennen gingen we over naar OSD als organisatie?

  1. We keken met het team naar wat OSD vandaag reeds bereikt heeft
  2. Nadien gingen we op zoek naar een droombeeld van OSD: “Hoe zou OSD kunnen zijn?” Hierbij werd ook rekening gehouden met persoonlijke dromen en ambities.
  3. We keken ook naar wat nodig is om dit droombeeld dichterbij te brengen

Het OSD-team kijkt er alvast naar uit om de eerste stapjes te zetten in deze richting.

” Productieve namiddag die ons zal helpen bij een goede ontwikkeling van de toekomstvisie voor OSD” – Floriano, Kersverse Ondervoorzitter

_ _ _

Deze workshop werd gegeven door Max Pouille, Algemene Coördinator bij The Outsider Club. Door jarenlang meer dan 70 vrijwilligers te hebben aangestuurd, heeft Max veel ervaring met het creëren van een positieve werksfeer en het ontwikkelen van haalbare doelstellingen die passen binnen de globale strategie van een organisatie – LinkedIn

november 7, 2018

Leave a reply