Pleinlaan 2, 1050 Elsene (Building B)
02/629.11.87

Onze geschiedenis

2011

De OSD werd opgericht in 2011 door een aantal studenten die de verschillende cursusdiensten van de VUB wouden samenbrengen.  Het is een initiatief vanuit de studentengemeenschap om studiemateriaal aan te bieden aan studentvriendelijke prijzen.  De OSD kreeg toen een lokaal naast het BSG waar de eerste samenvattingen werden verkocht. Hoge kwaliteit aanbieden en een kleine levertermijn was toen het doel van de OSD.

2012

Joepie, we vieren ons eerste bestaansjaar op de VUB en krijgen een nieuwe locatie. De OSD verhuist naar triomflaan, 35. Een nieuw lokaal met een nieuw bestuur en 20 vrijwilligers die dagelijks de winkel open houden van 12 tot 14 en elke maandagavond van 16,30 tot 18,30.  De OSD heeft de ambitie om het aanbod van de cursusdiensten uit te breiden en de nodige steun aan de kringen te bieden om dit waar te maken.

2013

Nu is de tijd aangebroken om nieuwe projecten en initiatieven te overwegen en op te zetten met de bedoeling om studenten en verenigingen op de VUB meer ondersteuning aan te bieden. In het tweede semester kon het dan niet anders om uit te breiden naar een nieuwe dienst: drukwerk.

2014

Sinds 2014 stelt de OSD een platform ter beschikking aan de verschillende verenigingen van de VUB voor de talrijke events dat ze organiseren, zoals TD’s, galabals, lezingen, Quiz, … .

2015

De winkel had nood aan verandering. Om de sfeer gezelliger te maken en een unieke ervaring te geven aan studenten die bij ons langskomen hebben we een doorgeef bibliotheek gebouwd. Het principe is dat je boeken of spullen (in goede staat !) kan achterlaten of meenemen naar huis en dit volledig gratis!

2016

De OSD heeft intussen 3 uitgewerkte en goed draaiende diensten. SEP besilst dan ook om OSD meer verantwoordelijkheid toe te schrijven. Onder begeleiding van enkele oud-studenten zet OSD zijn eerste stappen als vzw.

2017

Nieuwe diensten worden vanaf nu eerst uitgetest via een werkgroep, om het concept volledig uitgewerkt te lanceren. De werkgroep VUBooks, een platform voor de verkoop van tweedehandsboeken, werd opgericht in 2017. Onze dagelijkse werking ging, onder begeleiding van de vzw naar Kopenhagen om het project voor te stellen op een start-up beurs.

2018

In 2018 kreeg OSD een officieel plaatsje op de VUB. Niet alleen kregen we de erkenning als ‘dienst van de VUB’, maar we mochten ons ook vestigen op de campus. In afwachting van een definitief lokaal bevinden we ons tijdelijk in het gebouw van de Resto. Door onze nieuwe locatie werd de doorgeefbib even stopgezet.

2019

VUBooks wordt in een nieuw kleedje gestoken en is vanaf nu een officiële dienst van OSD.

2021

De COVID pandemie zorgde ervoor dat onze winkel voor Cursusdienst en VUBooks slechts beperkte open is. Daarnaast zijn er ook geen events. Van deze vrijgekomen tijd maakt OSD gebruik om verschillende projecten uit te werken. Eén daarvan was de rebranding van OSD. We stemden onze kleuren af op de nieuwe VUB-kleuren en ontworpen een nieuw logo.